Klasyczna Yerba Mate
Najpopularniejsza wersja yerba mate to elaborada con palo, czyli klasyczny susz z patyczkami w tłumaczeniu z hiszpańskiego. W zależności od producenta, a taka obróbka stosowana jest przez wszystkie firmy z branży w Paragwaju i Argentynie, gałązki mogą stanowić nawet do 35% całego suszu, a liście bywają drobniej lub grubiej zmielone. Patyczki mają słodszy smak niż liście i zawierają znikome ilości kofeiny, dlatego napar z takiego suszu jest odrobinę słabszy w działaniu i mniej cierpki w smaku w porównaniu do mate sin palo, czyli bez patyków, ale zdecydowanie mocniejszy w zestawieniu z yerba mate ziołową, czy owocową. W tego typu mate zwykle jest dość dużo pyłu, ale dzięki zawartości gałązek napar lepiej się filtruje, a bombilla nie zapycha się. Klasyczne yerba mate mają tak samo pozytywne działanie dla naszego zdrowia jak produkty despalada, te... więcej...