Yerba Mate same listki
Yerba Mate Sin Palo
Jednym ze sposobów produkcji yerba mate jest całkowite odseparowanie z suszu gałązek lub pozostawienie ich minimalnej ilości, zwykle nie większej niż 10%. Wersja yerba mate pozbawiona patyków, to z hiszpańskiego despalada, inaczej sin palo. Dzięki takiemu procesowi produkcji powstaje mocna mate z dużą dawką kofeiny, bo ta występuje głównie w liściach surowca. Napar z samych listków jest intensywniejszy od naparu klasycznego, ale brak patyczków powoduje, że bombilla częściej zapycha się niż przy piciu naparu z klasycznego suszu, elaborada con palo, czyli z patykami. Do niedawna yerba mate sin palo produkowano wyłącznie w Argentynie. Popularne argentyńskie marki mające w swojej ofercie yerba mate w wersji despalada to Amanda, Rosamonte, Taragui, Pipore, czy Aguantadora. Obecnie przedsiębiorcy paragwajscy idą za wzorem sąsiadów, czego przykładem jest wyśmienity produkt firmy Lauro Raatz S.A. Pajarito Despalada, pierwsza paragwajska yerba... więcej...