Bombille
Do picia yerba mate niezbędna jest specjalna rurka zakończona sitkiem (bombilla, czyt. bombija), która zapobiega przedostawaniu się części stałych napoju do ust. Indianie Guarani początkowo liście tylko żuli, a gdy odkryli, że można je parzyć używali słomek z trzciny. W dzisiejszych czasach yerba mate bez bombilli, to jak rosół z makaronem bez łyżki. Dla poznania smaku wystarczy choćby niedroga bambusowa rurka z otworami, ale kiedy napar już posmakuje warto zakupić bardziej trwały model z metalu a wybór jest spory.
Czym zatem kierować się przy wyborze bombilli? Otóż różnią się one przede wszystkim rodzajem użytego do produkcji materiału, mogą być wykonane z bambusa, plastiku, ze stali nierdzewnej INOX nadającej się do mycia w zmywarkach podobnie jak sztućce, stali niklowanej (odradzamy alergikom), alpaki, czyli stopu miedzi, niklu i cynku z wyglądu przypominającego srebro, a nawet z prawdziwego srebra, pięknie... więcej...