Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Bombille

Do picia yerba mate niezbędna jest specjalna rurka zakończona sitkiem (bombilla, czyt. bombija), która zapobiega przedostawaniu się części stałych napoju do ust. Indianie Guarani początkowo liście tylko żuli, a gdy odkryli, że można je parzyć używali słomek z trzciny. W dzisiejszych czasach yerba mate bez bombilli, to jak rosół z makaronem bez łyżki. Dla poznania smaku wystarczy choćby niedroga bambusowa rurka z otworami, ale kiedy napar już posmakuje warto zakupić bardziej trwały model z metalu a wybór jest spory.

Czym zatem kierować się przy wyborze bombilli? Otóż różnią się one przede wszystkim rodzajem użytego do produkcji materiału, mogą być wykonane z bambusa, plastiku, ze stali nierdzewnej INOX nadającej się do mycia w zmywarkach podobnie jak sztućce, stali niklowanej (odradzamy alergikom), alpaki, czyli stopu miedzi, niklu i cynku z wyglądu przypominającego srebro, a nawet z prawdziwego srebra, pięknie... więcej...

Bombille

Aktywne filtry