Popularność Yerba mate skłania do zainteresowania się jakie właściwości dla zdrowia i samopoczucia posiada ten napój w zestawieniu z tradycyjną herbatą. Nie tylko bowiem o smak się rozchodzi. Podobnie jak w przypadku klasycznej herbaty wiele zależy od rytuału przygotowania i picia Yerba mate.
Święte ziele Indian
Yerba mate to napój niezwykle odżywczy, doskonały energetyk dodający sił. Bez wątpienia napój ten jest zdrowszy od kawy i herbaty, jednak należy uważać, gdyż nie każdy może go pić do woli.
Czym jest Yerba?
To napój parzony z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Roślinę tę odkryli Indianie z plemienia Guarani, w Europie poznano ją dopiero w XVII wieku za pośrednictwem Jezuitów, misjonarzy. Szybko dostrzeżono iż to nie tylko używka, która nie uzależnia, ale przede wszystkim ziele poprawiające kondycję fizyczną, koncentrację umysłu. Sekret Yerby tkwi w dużej zawartości kofeiny oraz kwasu chlorogenowego. Ponadto liście ostrokrzewu zawierają liczne witaminy, minerały i antyoksydanty, to właśnie kompozycja składników odżywczych daje przewagę Yerbie nad zwykłą herbatą. Dzięki badaniom naukowców dziś wiemy iż Yerba mate pomaga w odchudzaniu, zwalczaniu depresji, koncentracji, poprawia trawienie.
Wiele podobieństw
Patrząc na liście Yerby i herbaty są one podobne, również są suszone i również się je parzy przed wypiciem. Obecnie zarówno Yerba jak i herbata są dostępne w saszetkach, torebkach instant. Zawierają też kofeinę, co stanowi kolejne podobieństwo i to na tyle. Działanie Yerby i herbaty jest już odmienne. Kofeina z Yerby mocno pobudza, nadaje wyrazistego smaku, który potęguje tykwa z której jest pita Yerba. To napój z zupełnie przeciwległego zakątka świata posiadającego swój rytuał picia odmienny od wschodnich zwyczajów spożywania herbaty.
Rytuał parzenia i picia Yerba mate
W odróżnieniu od picia kawy i herbaty na gorąco, Yerba mate powinna być zaparzana ostudzoną wodą, nigdy wrzątkiem. Rytuał parzenia obejmuje nie tylko zalanie wodą liści ostrokrzewu ale i naczynie z którego pije się Yerba mate czyli matero. W Paragwaju, kolebce Yerby napój pije się tradycyjnie w towarzystwie, naczynie jest podawane z rąk do rąk. W Polsce Yerba mate często pijana jest tak jak klasyczna herbata, chociaż utrzymuje się zwyczaj picia przez bombillę z naczynia przeznaczonego do Yerby.