Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Brazylijska

Typowa brazylijska yerba mate, czyli erva mate jak ją zwą po portugalsku, charakteryzuje się bardzo drobnym zmieleniem, jest wyjątkowo pylista, cierpka w smaku, mocna w działaniu a do tego zaskakuje intensywną zieloną barwą uzyskaną dzięki pominięciu procesu długiego leżakowania, jak to ma miejsce w Paragwaju i Argentynie. Napar przyrządzany z takiego brazylijskiego, zielonego suszu o konsystencji mąki to chimarrão. Nie jest to produkt zbyt popularny w Polsce z uwagi na pewien stopień trudności w przyrządzaniu. Do jego picia używa się specjalnej, dobrze filtrującej bombilli z ogromnym, płaskim sitkiem, którą umieszcza się w naczyniu, po wcześniejszym ułożeniu suszu pod skosem po przeciwnej stronie. Warto nabyć do tego celu odpowiednie naczynie o szerokich brzegach ułatwiających usypywanie wspomnianego kopczyka. Jeśli już nabierzemy wprawy w zaparzaniu chimarrão  to na pewno będziemy cieszyć się wyjątkowo oryginalnym smakiem mate marki Canarias, Barão, Yacuy czy Laranjeiras.

W Polsce możemy też kupić popularną w ostatnim czasie yerba mate produkowaną na bazie surowca brazylijskiego, przygotowywanego specjalnie na potrzeby rynku europejskiego. Susz produkowany na eksport jest grubo mielony, zawiera mało pyłu i znikomą ilość patyczków. Polscy przetwórcy sprzedają go w czystej formie jako despalada lub dodają rozmaite zioła, owoce i aromaty tworząc łagodne  mieszanki w formie liściastej lub często spotykane w naszych marketach yerbo-herbatki w wersji saszetkowanej.

Yerba Mate brazylijska

Jest 38 produktów.

Pokazano 1-15 z 38 pozycji

Aktywne filtry