Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Właściwości zdrowotne Yerba mate są niepodważalne. Badania naukowe dowiodły jak wiele zawdzięczamy temu napojowi. Pijąc regularnie Yerbę możemy liczyć na poprawę trawienia, a nawet właściwości odchudzające, oczyszczające. Duża zawartość antyoksydantów wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie, wzrok, skórę, włosy itd. Ponadto antyoksydacyjne działanie Yerby zapobiega rozwojowi nowotworów, chorób serca i opóźnia procesy starzenia. Dodatkowym atutem jest zawartość kofeiny, która poprawia samopoczucie, pobudza i dodaje energii.

Napój dla każdego?

Niestety Yerba mate nie jest napojem uniwersalnym dla każdego. Duża dawka kofeiny jaką zawiera napar z ostrokrzewu paragwajskiego może być niebezpieczna. Mimo, iż mówi się o kojącym działaniu naparu i właściwościach poprawiających koncentrację to napój również pobudza. Jeśli mamy problem z nadmiernym pobudzeniem nie jest dobrym pomysłem picie Yerby w dużej ilości. Ostrożność winny zachować też osoby chorujące na choroby serca, nadciśnienie tętnicze. Również osoby zażywające rozmaite leki powinny sprawdzić czy połączenie naparu z działaniem medykamentów nie będzie negatywnie oddziaływać na ich zdrowie. Zwrócić uwagę należy przede wszystkim na poprawne parzenie Yerby oraz umiar w jej piciu. Co do zasady używka nie uzależnia, ale tak samo jak w przypadku tradycyjnej kawy czy herbaty możemy przesadzić z piciem Yerby.

Zastrzyk energii

Najbardziej znaną właściwością Yerby jest dodanie energii po wypiciu napoju. Faktycznie napar działa rewitalizująco, pobudzająco, nadaje nam sił do działania, odświeża umysł. To zdrowy sposób na przypływ energii. W przeciwieństwie do kawy dostarczamy organizmowi nie tylko kofeiny ale i witamin, minerałów. Dzięki zawartości antyoksydantów po wypiciu Yerba mate czujemy się lekko, nie mamy problemów z nerkami, trawieniem i przemianą materii.

Wyjątkowość rytuału

Na działanie Yerba mate wpływ ma również wyjątkowość rytuału parzenia i picia. To działanie bardziej psychologiczne, jednak chwalone przez smakoszy Yerby. Pijąc Yerbę z tykwy, parząc ją w tradycyjny sposób wyróżniamy się z tłumu. Plusem picia Yerby jest fakt iż pije się ja powoli, a co za tym idzie energia do organizmu jest dostarczana sukcesywnie. W ten sposób unikamy nagłego spadku kondycji jak to bywa po wypiciu kawy.