Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Aby poprawnie zaparzyć Yerba mate należy przede wszystkim posiadać odpowiednio zebrane, wyselekcjonowane i wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego. Ponadto warto zaopatrzyć się w oryginalne naczynie do Yerba mate. Tradycyjnie jest to naczynie wykonane z tykwy, jednak kupić można też drewniane beczułki do Yerby. Niezbędna będzie też bombilla, specjalna rurka do sączenia napoju.

Zestaw do yerba mate

Rytualne parzenie

Parzenie Yerba mate nie jest trudne, jednak warto się do tego rytuału przygotować. Przede wszystkim należy ostudzić wrzątek do temperatury około osiemdziesięciu stopni. Zalanie wrzątkiem ziela pozbawia go cennych właściwości i naraża nasz przełyk na poparzenie. Parząc Yerba mate należy zachować stosowne proporcje. Ilość suszu w naczyniu powinna być duża, ale nie za duża. Najlepiej moc naparu dopasować do możliwości własnego organizmu. Tak jak w przypadku kawy jedni piją mocną inni słabszą. Co ważne napój zdatny jest do picia z zimną wodą, co różni go od kawy i tradycyjnej herbaty.

W polskich warunkach

Nieco inaczej pija się Yerbę w Polsce, nieco inaczej w Paragwaju skąd napój pochodzi. Otóż Paragwajczycy parzą Yerbę w gronie bliskich, znajomych, pijają również bardzo często wspólnie z jednego naczynia. W Polsce podobnie jak kawę z filiżanki tak Yerbę pijemy z tykwy, aczkolwiek coraz częściej stosujemy naczynia ceramiczne z uwagi na łatwość w utrzymaniu czystości. To napój do powolnego spożywania. Przygotowywany na cały dzień. Nie pijemy go jednym haustem, a powoli sącząc i napawając się smakiem. Co istotne susz można a nawet należy zalewać ponownie. Najwygodniej do tego celu używać termosu w którym mamy przygotowaną wodę o odpowiedniej temperaturze, a jeszcze lepiej jeśli jest to termos z dzióbkiem ułatwiającym zalewanie. Wodę do naczynia z suszem wlewamy po trochę, tyle ile jesteśmy w stanie wypić na raz i wypijamy nie czekając aż napar nabierze nieprzyjemnej goryczy. Czynność powtarzamy do czasu aż napój straci smak, zwykle litr wody wystarcza na przelanie około 50 gramów, czyli 2-3 łyżek stołowych dobrej jakości Yerba mate. Ponadto występuje kilka technik parzenia Yerby w zależności od temperatury wody. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą Naczynka ceramiczne i Naczynka z tykwy

Zimna Yerba i nie tylko

Rodzaj parzenia Yerba mate ma wpływ na jej smak. Zalewając susz zimną wodą otrzymamy tzw. tereré czyli zimną Yerbę. Jest to orzeźwiający napój na letnie upały. Jeśli oczekujemy delikatnego smaku i działania Yerba mate warto zaparzyć liście suszu właśnie zimną a wręcz lodowatą wodą. Wówczas napój możemy pić przez cały dzień, również wieczorem. Gdy zaś zależy nam na mocy Yerba mate wówczas parzyć ją należy ciepłą wodą. Im cieplejszą wodą parzona jest Yerba tym smakuje bardziej gorzko i cierpko. Tym samym parzyć susz można na wiele sposobów, to bardzo indywidualna sprawa potrzeb, smaków i gustów. Bez względu na wszystko należy pamiętać, aby suszu nie zalewać wrzątkiem.

naczynia do yerba mate