Tykwy
Tradycyjne naczynia do yerba mate wykonywane są z owoców tykwy pospolitej (Lagenaria siceraria), tropikalnej pnącej rośliny z rodziny dyniowatych występującej w Afryce, Azji i obydwu Amerykach. Ta tykwa przypominająca kształtem gruszkę wykorzystywana jest do produkcji dwóch nieco odmiennych rodzajów naczyń służących do picia yerba mate. Popularna argentyńska kalabasa zrobiona jest zwykle z pękatej podstawy owocu, zaś do pylastej brazylijskiej yerba mate typu chimarrão stosuje się górną, wydłużoną części dyni, która jest cięższa i mocniejsza. Takie naczynie ma nazwę porongo lub cuia. Nie posiada płaskiej podstawy, więc mocuje się je na metalowym stelażu. Na rynku znajdziemy tykwy pięknie farbowane, rzeźbione, zdobione przez wypalanie rozmaitych wzorów, obszyte skórą i zabezpieczone metalową otoczką.
Nową kalabasę należy odpowiednio przygotować, aby pita yerba nabrała właściwego aromatu a naczynie...
więcej...