Ziołowa & Owocowa
Kiedy słyszymy o yerba mate compuesta lub con hierbas to znaczy, że mowa o produktach z domieszką naturalnych ziół. W Paragwaju ziołowe yerba mate cieszą się ogromną popularnością. Można je zaparzać tradycyjną metodą na ciepło, ale stworzone zostały przede wszystkim do przygotowywania tereré, czyli napoju zalewanego wodą lodowatą. Susz zalany zimną wodą jest odrobinę łagodniejszy w smaku, choć zachowuje swoje właściwości prozdrowotne a przy tym rewelacyjnie orzeźwia i gasi pragnienie w upalne lato. W Paragwajskich miastach możemy nawet spotkać dystrybutory z wodą do zalewania własnej mate, a termos na wodę to niezbędnik każdego przechodnia, niczym torebka dla kobiety. Do produkcji ziołowych mieszanek wykorzystuje się przede wszystkim miętę pieprzową i polną, guaranę, suszone liście melisy, werbeny cytrynowej - rodzimy cedron i burrito, boldo poprawiające trawienie, moringę o... więcej...