Matero Palo Santo 2
Solidne, duże matero z pachnącego drewna Palo Santo okute w metal. Pojemność 180-200ml, wysokość 10 cm. Maksymalnie do naczynia zmieści się porcja 40-45g suszu yerba mate.
Matero Palo Santo
Naczynie wykonane jest z drewna Bulnesia sarmientoi, zw. Palo Santo zawierającego specyficzny aromat, który niesamowicie komponuje się z yerba mate. Bulnesia sarmientoi to drzewo występujące w krajach Ameryki Południowej (Argentyna, Boliwia, Paragwaj). Drewno posiada smugi w kolorze złotym, brązowym i zgniło-zielonym, charakteryzuje się wysoką twardością. Stosuje się je głównie w przemyśle rzemieślniczym (rękodzieła, meble, fajki), a silnie pachnącą żywicę wykorzystuje się w przemyśle perfumeryjnym. Niektóre źródła podają, że drewno to posiada właściwości lecznicze. Mieszkańcy regionu Chaco wykorzystują wywar z kory do leczenia problemów żołądkowych. Małe kawałki drewna mogą być używane również w formie kadzidła.
Drewno Palo Santo źle znosi zmiany wilgoci, poddane działaniu wody może pękać, powinno mieć stałą wilgotność, więc dobrze jest zostawiać w naczyniu wilgotny susz. Przed pierwszym użyciem naczyń z Palo Santo należy je specjalnie przygotować. Najlepiej w tym celu starannie wetrzeć w wewnętrzne ścianki masło. Tak przygotowane naczynie odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce, wcierając co jakiś czas tłuszcz. Po tym czasie należy zebrać nadmiar masła, np. papierowym ręcznikiem i sporządzić w naczyniu nasz ulubiony napar yerba mate. Zamiast masła można użyć oleju, jednakże aromat oleju może niektórym przeszkadzać, natomiast aromat masła tak skomponuje się z zapachem Palo Santo, że nawet go nie zauważymy. Proces impregnacji teoretycznie wystarczy przeprowadzić tylko raz, jednak z praktyki wiemy, że po zauważeniu małych pęknięć najlepiej go powtórzyć.
Dlaczego masło? Otóż masło stosuje się w celu impregnacji drewna. Tłuszcz wchłania się w powierzchnię drewna zapobiegając przedostawaniu się przez nie wody (tłuszcze są hydrofobowe, nie lubią wody).