Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Palo Santo

Naczynia drewniane oferowane w naszym sklepie wykonane są przez paragwajskich rzemieślników z ich rodzimego drewna Bulnesia sarmientoi o potocznej nazwie palo santo, czyli "święty pień". Jego słoje mają kolory żołto-zielono-brązowe i zawierają bardzo wonne olejki eteryczne uwalniające się pod wpływem ciepła, o właściwościach bakteriobójczych, dzięki którym matero nie pleśnieje. Twarde drewno palo santo jest idealnym surowcem do wyrobu naczyń, a jego żywica o pięknej woni ziół, cytrusów i lasu iglastego idealnie komponuje się z suszem yerba mate. W przeciwieństwie do tykwy, jeśli korzystamy z takiego naczynia codziennie, nie musimy opróżniać go tego samego dnia a dopiero przed kolejnym przygotowaniem naparu. Pozostawienie zużytego, mokrego suszu uchroni nasze matero przed nadmiernym wyschnięciem i pękaniem. Przed pierwszym użyciem naczynie z palo santo warto zaimpregnować, czyli nasmarować tłuszczem roślinnym, pozostawić na kilka godzin i umyć ciepłą wodą. Ma to zapobiec nadmiernemu wchłanianiu się wody w drewno.

Dawniej wierzono w uzdrowicielskie moce palo santo, robiono z niego amulety, a dymem okadzano pomieszczenia, by oczyścić aurę i wprowadzić pozytywną energię. Obecnie jest pod lupą naukowców pod kątem właściwości antynowotworowych, ze względu na swój skład chemiczny, zawartość limonen i monoterpeny. Silnie pachnącą żywicę wykorzystuje się w przemyśle perfumeryjnym, jej zapach uspokaja, łagodzi stres. Wywar z kory stosuje się w problemach żołądkowych, przy chorobie lokomocyjnej, działa wykrztuśnie i zwalcza wirusy.

Palo Santo

Aktywne filtry