Klasyczna

Najpopularniejsza wersja yerba mate to elaborada con palo, czyli klasyczny susz z patyczkami w tłumaczeniu z hiszpańskiego. W zależności od producenta, a taka obróbka stosowana jest przez wszystkie firmy z branży w Paragwaju i Argentynie, gałązki mogą stanowić nawet do 35% całego suszu, a liście bywają drobniej lub grubiej zmielone. Patyczki mają słodszy smak niż liście i zawierają znikome ilości kofeiny, dlatego napar z takiego suszu jest odrobinę słabszy w działaniu i mniej cierpki w smaku w porównaniu do mate sin palo, czyli bez patyków, ale zdecydowanie mocniejszy w zestawieniu z yerba mate ziołową, czy owocową. W tego typu mate zwykle jest dość dużo pyłu, ale dzięki zawartości gałązek napar lepiej się filtruje, a bombilla nie zapycha się. Klasyczne yerba mate mają tak samo pozytywne działanie dla naszego zdrowia jak produkty despalada, te bezpatyczkowe, zawierają ten sam pakiet witamin, podobnie poprawiają trawienie i są balsamem na żołądek, w podobnym też stopniu dodają energii. Reasumując, wybór pomiędzy yerba mate sin palo a con palo jest kwestią zależną od indywidualnych preferencji, dlatego polecamy spróbować różnych rodzajów, by znaleźć swój ulubiony. Wiodące marki paragwajskie to m.in. Pajarito, Colon, Kurupi, Selecta, Fede Rico, a z produktów argentyńskich spośród wielu na uwagę zasługuje Amanda, Rosamonte, Pipore, Cruz de Malta, czy Aguantadora.