Same listki

Jednym ze sposobów produkcji yerba mate jest całkowite odseparowanie z suszu gałązek lub pozostawienie ich minimalnej ilości, zwykle nie większej niż 10%. Wersja yerba mate pozbawiona patyków, to z hiszpańskiego despalada, inaczej sin palo. Dzięki takiemu procesowi produkcji powstaje mocna mate z dużą dawką kofeiny, bo ta występuje głównie w liściach surowca. Napar z samych listków jest intensywniejszy od naparu klasycznego, ale brak patyczków powoduje, że bombilla częściej zapycha się niż przy piciu naparu z klasycznego suszu, elaborada con palo, czyli z patykami. Do niedawna yerba mate sin palo produkowano wyłącznie w Argentynie. Popularne argentyńskie marki mające w swojej ofercie yerba mate w wersji despalada to Amanda, Rosamonte, Taragui, Pipore, czy Aguantadora. Obecnie przedsiębiorcy paragwajscy idą za wzorem sąsiadów, czego przykładem jest wyśmienity produkt firmy Lauro Raatz S.A. Pajarito Despalada, pierwsza i jak dotąd jedyna paragwajska yerba mate na styl argentyński z minimalną ilością łodyżek.