Bombille

Do picia yerba mate niezbędna jest specjalna rurka zakończona sitkiem (bombilla, czyt. bombija), która zapobiega przedostawaniu się części stałych napoju do ust. Indianie Guarani początkowo liście tylko żuli, a gdy odkryli, że można je parzyć używali słomek z trzciny. W dzisiejszych czasach yerba mate bez bombilli, to jak rosół z makaronem bez łyżki. Dla poznania smaku wystarczy choćby niedroga bambusowa rurka z otworami, ale kiedy napar już posmakuje warto zakupić bardziej trwały model z metalu a wybór jest spory.

Czym zatem kierować się przy wyborze bombilli? Otóż różnią się one przede wszystkim rodzajem użytego do produkcji materiału, mogą być wykonane z bambusa, plastiku, ze stali nierdzewnej INOX nadającej się do mycia w zmywarkach podobnie jak sztućce, stali niklowanej (odradzamy alergikom), alpaki, czyli stopu miedzi, niklu i cynku z wyglądu przypominającego srebro, a nawet z prawdziwego srebra, pięknie zdobione, dla koneserów. Bombilla składa się z rurki, której długość należy dopasować do wielkości naczynia; sitka, często rozkładanego do czyszczenia; ustnika, zwykle wygiętego dla wygody picia i pierścienia pełniącego funkcję chłodzącą. Rodzaj sitka dobieramy do rodzaju pitej yerby i wymagań odnośnie filtrowania. Najpopularniejsze są filtry w kształcie łyżeczki z dziurkami lub sprężynkowe, zwłaszcza te wielofiltrowe, które bardzo dobrze cedzą fusy. Do wyjątkowo pylistej brazylijskiej yerba mate chimarrão używa się tzw. bole z wielkim, okrągłym, płaskim sitem. Nie zapominajmy jednak, że bombilla służy do oddzielania liści a nie pyłu. Pył w prawdziwej mate jest dozwolony.