

Niezbędnik każdego mateisty. Termometry do yerba mate pozwalają na dokładne określenie temperatury wody do przygotowania naparu. Optymalna temperatura wody do przygotowania yerba mate wynosi od 70 do 80 stopni Celsjusza.
Termometr tarczowy czerwony
Termometr kuchenny do sprawdzania temperatury podczas pieczenia/gotowania. Posiada czujnik pomiaru na końcu metalowego szpikulca. Zakres od 0 do 100°C. Bardzo dokładny. Błyskawiczny czas reakcji. Długość 14 cm. Wyposażony w plastikowe etui.
Niezbędnik każdego mateisty, gdyż dobrana temperatura wody to podstawa smacznej yerby.
Zalanie suszu yerba mate wrzątkiem spowodowałoby tzw. zabicie yerby. Pierwsze zalanie byłoby bardzo mocne, ale równocześnie yerba straciłaby większość swoich właściwości. Dodatkowo susz w naczynku zbiłby się bardziej i woda filtrowałaby się ciężej. Najlepsza temperatura wody do zalania yerby polecana przez producentów to ok. 70-85°C