Ta strona wykorzystuje pliki cookies
Warunki przechowywania i dostępu do plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Przyrządzanie yerba mate na sposób paragwajski

Artykuł naszego przyjaciela z Paragwaju dotyczący picia yerba mate:

W końcu zebrałem się w sobie, żeby napisać, jak się “robi mate”. Całe życie myślałem, że wiem, ale mnie wyprowadzono z błędu. Teoretycznie w różnych miejscach są instrukcje obsługi, ale ja sam nigdy nie umiałem tych instrukcji przełożyć na czyny i w efekcie robiłem tak, jak mi się zdawało.

Grzała baba mate, nie wiedziała jak, a dziad wiedział i powiedział, a to było tak:

Woda

Tutaj sprawa jest mniej lub więcej prosta. Do mate trzeba wody ciepłej, od 60 do 80 stopni. Jaka to ma być woda, najlepiej sobie uzmysłowić, jeśli wyobrazimy sobie jak, była przygotowywana kiedyś. Był kociołek lub czajniczek, który stawiano na ogniu i kiedy woda zaczynała się burzyć zalewano zioła, potem czajniczek/kociołek stawiano blisko ognia, żeby woda była ciepła, ale nie wygotowała się. Oczywiście w warunkach dzisiejszych trudno jest to powtórzyć ten eksperyment, więc robi się dużo prościej (w ogóle Paragwajczycy są ludźmi, którzy mają tendencję do maksymalnego upraszczania sobie życia). Po prostu gotuje się wodę, a potem się czeka trochę, aż ostygnie do tych 80-60 stopni, wlewa się ją do termosu i zalewa ziółka. Można też postawić czajnik na maleńkim gazie.

Do tereré woda musi być po prostu zimna, im zimniejsza, tym lepsza. Porządna tereré przy pierwszym łyku aż zatyka, ale nie ma obowiązku się tak mordować, jeśli ktoś nie lubi. Po prostu tereré jest smaczniejsza, gdy woda jest zimniejsza. Tutaj wszędzie w biurach i hotelach stoją dystrybutory z wodą (zupełnie takie same, jak w Europie czy Stanach z wielką niebieską butlą na górze). Z nich nalewa się wodę do termosu. Można do tego termosu nawrzucać lodu. Termosy do mate i terere różnią się dość znacznie - do mate używa się termosów zwyczajnych z termoizolującym wkładem, a do terere termosy są większe i plastikowe. (ale o termosach będzie kiedy indziej)

Dlaczego nie powinno się zalewać yerby wrzątkiem?

Zalanie suszu yerba mate wrzątkiem spowodowałoby tzw. zabicie yerby. Pierwsze zalanie byłoby bardzo mocne, ale równocześnie yerba straciłaby większość swoich właściwości. Dodatkowo susz w naczynku zbiłby się bardziej i woda filtrowałaby się ciężej. Najlepsza temperatura wody do zalania yerby polecana przez producentów to ok. 70-85°C

Zasypka

Sypiemy do guampy czy tykwy czy co tam kto ma pod ręką dużo mate. Tak spokojnie pół, albo więcej naczynia powinno być zapełnione ziołami. Jest tak, nie dlatego, że mamy pić mate-szatana, ale dlatego, że moc zasypki będziemy zużywać na raty. Czyli nie tak jak herbatę lub kawę na full power, tylko za każdym nalaniem będziemy wyciągać po trochu. Jest to oczywiście również związane z ułatwianiem sobie życia, można by nasypać tyle, ile jest potrzebne na raz, potem umyć naczynie, potem znowu zalać i tak dalej. Tyle, że picie mate/terere jest czynnością powtarzalną a nie jednorazową. Więc człowiek nie będzie co 10 minut biegał i czyścił ten kubek. Robi się to raz - dwa w ciągu dnia.

Formowanie

Nasypane zioła należy uformować w naczyniu w specyficzny sposób. Zioła powinny być ułożone ukośnie - z jednej strony powinny sięgać szczytu naczynia, a z drugiej odsłaniać dno. Jest to potrzebne żeby jak największa ilość mate miała kontakt z wodą jednocześnie, przy okazji pozwala kontrolować ilość cieczy w naczyniu. Jeśli ułożymy mate poziomo, równolegle do dna naczynia cała woda będzie nam w to wsiąkać i powstanie coś w rodzaju błota. Przy formowaniu bardzo przydaje się bombilla, bo za jej pomocą można przyciskać mate do ścianki naczynia.

Zalewanie

I teraz najważniejsze. Zalewanie - uwaga pierwsza - lejemy zawsze tylko tyle, ile możemy na raz wypić. Nie zostawiamy cieczy w naczyniu, bo wtedy woda naciągnie i mate będzie niedobra. Zalewanie - uwaga druga - lejemy nie na mate, tylko jak najwięcej na to odsłonięte dno. Z czasem co prawda zioło w naczyniu się wypoziomuje, ale im później tym lepiej, zresztą możemy też w ten sposób kontrolować moc płynu jaki pijemy, manipulując kubkiem i zmniejszając powierzchnię kontaktu wody z płynem. Jeśli fusy wypoziomują się, wyrównujemy powierzchnię zioła bombillą. Prawdziwi materos zawsze najpierw leją tak, żeby zioło wciągnęło całą wodę, piją dopiero od drugiego zalania. Ja natomiast bardzo lubię świeżą mate zalaną wodą, więc piję od razu.

Picie

Jak zostało już wyżej powiedziane, wypijamy wszystko, co się znajduje w naczyniu, nie zostawiamy w nim nic cieczy, aż do następnego zalania. Sam zrozumiałem to dopiero po tym, jak wywaliłem sobie cały kubek terere na klawiaturę laptopa.

Pije się przez cały czas, jest to czynność bardzo przyjemna, zdrowa, zastępuje palenie papierosów, dłubanie w nosie, obgryzanie paznokci, polerowanie orzeszków i drapanie po głowie, czyli dość skutecznie zajmuje ręce i umysł.

Trzeba też pamiętać, że picie mate/terere jest czynnością społeczną, więc zawsze kilka osób pije z jednego kubka po kolei, każdy ciągnie do dna i oddaje temu, kto nalewa. Ale to już temat na osobną notatkę.

Autor: Ta Mok

Mate - yerba mate na ciepło

Poniżej przedstawiamy tradycyjny sposób parzenia Yerba Mate, nazywany po prostu Maté. Jest to napar przygotowany i pity na gorąco.

  1. mate na ciepłoWypełnij tykwę (lub kubek) w 3/4 objętości suszem Yerba Maté  Pajarito
  2. mate 2Stukając lekko dłonią o naczynie umieść susz po jednej stronie tykwy, tak by utworzyć po przeciwnej stronie wolne miejsce na wodę
  3. mate 3Wlej do tykwy letnią wodę, tak by tylko zwilżyła susz (nie do pełna), poczekaj krótką chwilę, by woda wsiąkła w Yerba Mate
  4. mate 4Włóż do naczynia bombillę (rurkę), a następnie dopełnij wodą o temperaturze ok. 70°C (trochę poniżej temperatury wrzenia)
  5. mate 5Uzupełniaj tykwę wodą o temperaturze 70°C (najlepiej w tym celu używać termosu). Nie mieszaj zawartością naczynia. Raz przygotowany napar pozwala na kilku - kilkunastokrotne dopełnianie wodą.
  6. dsc07048.jpg

Terere - yerba mate w upalne dni

Tereré jest napojem niezastąpionym w upalne dni. Przyrządza się go na zimno. Skutecznie gasi pragnienie i pobudza. Jak Yerba Mate w każdej postaci, jest źródłem witamin i minerałów, dlatego polecany jest przy wysiłku fizycznym, by uzupełniać utracone składniki mineralne.

terere

zestaw terere

Specjalnie do przygotowywania tereré oferujemy Państwu Yerba Mate Pajarito z dodatkiem limonki i mięty lub z aromatycznymi ziołami. Produkty te są w 100% naturalne (bez dodatku sztucznych aromatów).

 

Sposób przygotowania naczynek wykonanych z tykwy

Nową tykwę należy odpowiednio przygotować aby pita yerba nabrała właściwego aromatu:
1. Napełniamy tykwę do 2/3 poj. suszem yerba mate.
2. Zalewamy gorącą (nie wrzącą!) wodą.
3. Odstawiamy na jeden dzień.
4. Wyrzucamy zawartość, płuczemy naczynko i wyskrobujemy resztki włókien ze ścianek.
5. Zabieg powtarzamy  jeszcze raz.

Należy pamiętać, aby codziennie opróżnić tykwę i wyparzyć ją przez kilka sekund gorącą wodą (oczywiście tylko wtedy  jeśli z niej korzystaliśmy:)).

 

Sposób przygotowania naczynek wykonanych z drewna Palo Santo

Drewno Palo Santo poddane działaniu wody może pękać, dlatego przed użyciem naczyń z palo santo należy je specjalnie przygotować.

Przed użyciem naczynia, należy starannie wetrzeć w wewnętrzne ścianki masło. Tak przygotowane naczynie odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce, wcierając jeszcze masło co jakiś czas. Po tym czasie należy zebrać nadmiar tłuszczu, np. papierowym ręcznikiem i sporządzić w naczyniu nasz ulubiony napar - yerba mate.

Dlaczego masło? Otóż masło stosuje się w celu impregnacji drewna. Tłuszcz wchłania się w powierzchnię drewna zapobiegając przedostawaniu się przez nie wody. Proces impregnacji teoretycznie wystarczy przeprowadzić tylko raz, jednak z praktyki wiemy, że po zauważeniu małych pęknięć najlepiej go powtórzyć.

UWAGA! Aby uchronić naczynka przed pękaniem zaleca się nie używać do ich mycia środków czyszczących, nie wystawiać mokrych naczynek na światło słoneczne, nie suszyć, zawsze pozostawiać wilgotne.